Jabłka

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne i wartości odżywcze jabłek, ile mają kalorii i wypróbuj przepisy na dania z jabłkami.

 

Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi – w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie.

Wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.

W medycynie naturalnej gotowane, tarte jabłka stosuje się na biegunkę u dzieci oraz niestrawność i chorobę wrzodową u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Z kolei domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie.

Jabłka mogą zapobiec rakowi jelita grubego

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w nich flawonoidy – wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka” („An apple a day keeps the doctor away”).

Z badań wynika, że osoby, które zjadają większe ilości jabłek, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie raka jelita grubego. Trzeba jednak pamiętać, by jeść te owoce ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – pięć razy więcej niż w miąższu.

Z kolei naukowcy z Chiń odkryli, że zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46 proc. komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro. To więcej niż lek stosowany w chemioterapii.

Jabłka – wartości odżywcze (w 100 g). Ze skórką/bez skórki¹

Wartość energetyczna – 52/48 kcal
Białko ogółem – 0.26/0.27 g
Tłuszcz – 0.17/0.13 g
Węglowodany – 13.81/12.76 g (w tym cukry proste 10.39/10.10 g)
Błonnik – 2.4/1.3 g

Witaminy

Witamina C – 4.6/4.0 mg
Tiamina – 0.017/0.019 mg
Ryboflawina – 0.026/0.028 mg
Niacyna – 0.091/0.091 mg
Witamina B6  – 0.041/0.037 mg
Kwas foliowy –  3/0 µg
Witamina A – 54/38 IU
Witamina E – 0.18/0.05 mg
Witamina K – 2.2/0.6 µg

Minerały

Wapń – 6/5 mg
Żelazo – 0.12/0.07 mg
Magnez – 5/4 mg
Fosfor – 11/11 mg
Potas – 107/90 mg
Sód – 1/0 mg
Cynk – 0.04/0.05 mg

Leave A Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *